parallax background

Twórcza Stodoła

Twórcza Stodoła

wiele możliwych zastosowań

szerokość budynku 20 m

!obiekt w remoncie!

budynek znajduje się na projektowanej działce o powierzchni 2600 metrów

Budynek dawnej stodoły zarówno gabarytowo jak i lokalizacyjnie idealnie wpasuje się w projekt:

przestrzeni do rehabilitacji sensorycznej,

przestrzeni wypoczynku i relaksu,

przestrzeni twórczej

przestrzeni warsztatowej

Twórcze miejsce spotkań i celebracji wydarzeń

Na terenie posiadłości obecna jest całodobowa ochrona. Na terenie znajduje się także stacja trafo (15/0,4kV), przyłącze wody. Bezpośrednio na dachu budynku zainstalowano panele fotowoltaiczne.

Dane techniczne
  • 150 metrów kwadratowych powierzchni po oble budynku
  • możliwość aranżacji funkcjonalnego poddasza
  • stacja trafo 50 metrów od granicy działki
  • uzyskane Warunki Zabudowy
  • 1 km od stacji kolejowej Grabniak
  • 3 km od stacji kolegjowej Sobolew
  • 8 km od węzła S17 - Gończyce
  • 85 km od Warszawy


Jasna Dolina

W planach inwestycyjnych na terenie komplekau Jasnej Doliny jest budowa trzech budynków mieszkalnych jednorodzinnych z niezbędną infrastrukturą i zagospodarowaniem terenu oraz budowa dużego budynku usługowo-mieszkalnego. Inwestycja zaplanowana jest na aktualnym terenie wykorzystywanym do produkcji rolnej. Teren ten należy do kompleksu Jasnej Doliny. Planowane obiekty to budynki energooszczędne, nowoczesne i funkcjonalne w stylu nowoczesnej stodoły lub klasyczne w stylu budynków drewnianych typowych dla wsi mazowieckiej. Posiadamy Warunki Zabudowy (WZ) dla trzech budynków mieszkalnych - każdy posadowiony w obrębie własnej działki o powierzchni 2900 metrów kwadratowych z dostępem do drogi publicznej a także Warunki Zabudowy (WZ) dla obiektu usługowo-mieszkalnego.


Historia miejsca

Bezpośrednio obok stodoły znajduje się dom kryty strzechą, oraz wspólnie ogrodzony - otoczony parkiem historyczny Dworek z okresu powstania styczniowego. Budynek drewniany wzniesiony w Kunowie w 1856 r. przez ks. Chryzstoma (Jana) Dąbrowskiego na fundamencie z kamienia kunowskiego. Składał się z 7 pokoi, 2 przedpokoi, sieni, spiżarni i dużej kuchni. Budynek został przeniesiony do Sobolewa i gruntownie odrestaurowany. Obecną świetność zawdzięcza profesorowi Krzysztofowi Henrykowi Żmijewskiemu – technologowi drewna, eksperta energetyki odnawialnej (Profesor był Prezesem PSE oraz wiceprezesem firmy Polkomtel, a także wiceministrem budownictwa i prezesem agencji rządowej. Prace związane z przeniesieniem obiektu wykonywane były przez pracowników Skansenu w Lublinie. Konstrukcja wieńcowa z bali została dokładnie ponumerowana (zgodnie ze sztuką) i przewożona specjalnym samochodem. Następnie budynek został posadowiony na nowym fundamencie w miejscu docelowym.

JasnaDolina_concept-parter-02
JasnaDolina_concept-poziom1-02