parallax background

Dom mieszkalny

Dom mieszkalny

3 budynki mieszkalne

maksymalna szerokość budynku 14 m

dwa możliwe typy projektu - klasyczny lub nowoczesny

2900 metrów powierzchni każdej z trzech działek

Teren inwestycyny znajduje się w miejscowości Sobolew, powiat garwoliński – 87 km na południe od Warszawy 9 km od trasy S17 prowadzącej do Lublina. Obok terenu planowanej inwestycji znajduje się Jasna Dolina - Dwór o konstrukcji drewnianej z połowy XIX wieku o łącznej powierzchni użytkowej 518 m.kw. Na terenie posiadłości obecna jest całodobowa ochrona. Na terenie znajduje się także stacja trafo (15/0,4kV), przyłącze wody, instalacja fotowoltaiczna.

Dane techniczne
  • 2900 metrów kwadratowych powierzchni każdej z działek
  • 3 działki z prawem do budowy domu każda
  • stacja trafo 50 metrów od granicy działki
  • uzyskane Warunki Zabudowy
  • 1 km od stacji kolejowej Grabniak
  • 3 km od stacji kolegjowej Sobolew
  • 8 km od węzła S17 - Gończyce
  • 85 km od Warszawy


Jasna Dolina

W planach inwestycyjnych na terenie Jasnej Doliny jest budowa trzech budynków mieszkalnych jednorodzinnych z niezbędną infrastrukturą i zagospodarowaniem terenu. Inwestycja zaplanowana jest na aktualnym terenie wykorzystywanym do produkcji rolnej. Teren ten należy do kompleksu Jasnej Doliny. Planowane obiekty to budynki energooszczędne, nowoczesne i funkcjonalne w stylu nowoczesnej stodoły lub klasyczne w stylu budynków drewnianych typowych dla wsi mazowieckiej. Posiadamy Warunki Zabudowy (WZ) dla trzech budynków mieszkalnych - każdy skolokowany w obrębie własnej działki o powierzchni 2900 metrów kwadratowych z dostępem do drogi publicznej.


Historia miejsca

Bezpośrednio do domów mieszkalnych przylega ogrodzony i otoczony parkiem historyczny Dworek z okresu powstania styczniowego. Budynek drewniany wzniesiony w Kunowie w 1856 r. przez ks. Chryzstoma (Jana) Dąbrowskiego na fundamencie z kamienia kunowskiego. Składał się z 7 pokoi, 2 przedpokoi, sieni, spiżarni i dużej kuchni. Budynek został przeniesiony do Sobolewa i gruntownie odrestaurowany. Obecną świetność zawdzięcza profesorowi Krzysztofowi Henrykowi Żmijewskiemu – technologowi drewna, eksperta energetyki odnawialnej (Profesor był Prezesem PSE oraz wiceprezesem firmy Polkomtel, a także wiceministrem budownictwa i prezesem agencji rządowej. Prace związane z przeniesieniem obiektu wykonywane były przez pracowników Skansenu w Lublinie. Konstrukcja wieńcowa z bali została dokładnie ponumerowana (zgodnie ze sztuką) i przewożona specjalnym samochodem. Następnie budynek został posadowiony na nowym fundamencie w miejscu docelowym.